Dreamweaver derslerine devam ediyoruz. Bugün sizlerle sayfamızda tablo nasıl eklenir, tablo nasıl düzenlenir, tabloya yeni satır ve sütun nasıl eklenir gibi işlem adımlarını öğreniyor olacağız.
Bizler sayfalarımızı tasarlarken veya verileri listelerken sık sık tablolara başvurmak durumunda kalırız. Tablolar sayfalarımızın ve verilerimizin düzenli bir şekilde gösterilmesine sağlayan elemanların başında gelir.

Sayfamıza tablo eklemek için resimde gösterilen kırmızı alana tıklıyoruz. Bu tablo ekleme tuşuna tıkladıktan sonra bizi bir pencere karşılayacaktır. Bu pencere üzerinden gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra işlemi onaylayarak tablomuzu ekliyoruz. Şimdi bu pencereye detaylı bakalım.

Resimde görüldüğü üzere pencere üzerinde bazı alanları numaralandırdım. Şimdi bunlar üzerinde konuşalım ve tablomuzu ekleyelim.
1- Bu kısımdan tablomuzun satır ve sütun sayısının ne kadar olacağını belirliyoruz. Satır, yatay alanları temsil etmektedir. Sütun ise satırları dikey olarak kesen alanları temsil etmektedir. Aynı zamanda bu ikisinin kesişimi ile oluşan alana hücre adı verilmektedir.
2- Bu kısımdan tablomuzun genişlik değerini ayarlıyoruz. Bu değeri bu pencereden piksel ve yüzde olarak verebiliyoruz.
3- Bu kısımdan tablomuzun kenarlığı için boyut değeri veriyoruz. Bu değer 0 olduğunda tablomuzun kenarlığı olmaz.
4- Bu kısımdan tablomuzun hücre içine yazılan metinlerinin hücre kenarlarına olan uzaklığını ayarlıyoruz. Kırmızı ile gösterilen ayarları artırmak veya azaltmak istersek bu alanı kullanmalıyız.

5- Bu kısımdan tablomuzun hücreler arasındaki uzaklığını ayarlıyoruz. Kırmızı ile gösterilen ayarları artırmak veya azaltmak istersek bu alanı kullanmalıyız.

6- Bu kısımdan tablomuza üst bilgi eklemek istediğimizde yararlanırız. Bu alan bizlere üst bilgininin konumlandırılacağı yeri belirlememiz de etkin yere sahiptir.
7- Bu kısımdan tablomuza üst bilgi için metin eklememizde bize yardımcı olmaktadır.
Tablomuzu ekledikten sonra düzenleme işlemi özellikler panelinden yapılmaktadır. Bunun için tablo seçilir ve özellikler penceresinden ayarlamalar tekrar yapılır.

Tablo ekledikten sonra satırları ve sütunları birleştirmemiz ya da bölmemiz gerekebilir. Şimdi de bu konu hakkında konuşalım. Dreamweaver programı bizler için bu işlemleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Bizden istenen sadece birleştirilecek veya bölünecek alanı seçmek. Daha sonra yapılacak işlemleri görsel üzerinde bakalım.

Şekilde ki gibi seçim işlemi yapılır. Özellikler penceresinden belirtilen alanlar kullanılarak birleştirme veya bölme işlemi yapılır.

1- numaralı alan birleştirmek amacıyla kullanılmaktadır.
2- numaralı alan ise bölmek için kullanılmaktadır.
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere.