Form elemanları konumuza devam ediyoruz. Bu dersimizde onay kutusu(checkbox)(1), radyo düğmesi(radio)(2) gibi form elemanlarını ve etiketlerini tanımaya başlıyoruz. Onay kutusu(checkbox)(1), radyo düğmesi(radio)(2) kontrolleri bizlere kullanıcılardan seçim yapmasını veya onaylama işlemlerini yapmasını istediğimiz zamanlarda kullanılmaktadır.

Yukarıdaki resimde 4 adet form kontrol elemanı görülmektedir. Bunlarda iki tanesi Dreamweaver yazılımının bize sağlamış olduğu kolaylıktır ().
Onay kutusu(checkbox)
“Üyelik şartlarını kabul etmek” gibi soruya kullanıcının cevap vermesi gerekebilir. Bu soru için onay kutusu(checkbox) kullanılabilir. Aynı zamanda bu kontrol elemanı birden fazla seçim yapılması gereken durumlarda da kullanılabilir.

ID, elemana erişim sağlamak için kullanılır. Buraya verilen isimler dikkatli seçilmelidir.
Etiket, kullanıcı tarafından görünen, onay kutusu(checkbox) etiketinin yanında duran ve kullanıcıya hangi bilginin girilmesi gerektiğini belirtir.

Bu pencere üzerinde tek seferde birden fazla onay kutusu(checkbox) form kontrolü ekleyebilirsiniz. Gerekli değerleri girdikten sonra ekleme işlemini sonlandırabilirsiniz.
Radyo düğmesi(radio)
“Cinsiyetiniz, Medeni Durumunuz” gibi soruya kullanıcının cevap vermesi gerekebilir. Bu sorulara cevap verilmesi için radyo düğmesi(radio) kullanılabilir. Radyo düğmesi(radio) kontrol elemanı onay kutusu(checkbox) kontrol elemanına benzerlik gösterse de arasında net fark vardır. Bu fark ise Radyo düğmesi(radio) sadece seçenekler içerisinden tek seçim yapılması gereken durumlarda kullanılır.

ID, elemana erişim sağlamak için kullanılır. Buraya verilen isimler dikkatli seçilmelidir.
Etiket, kullanıcı tarafından görünen, radyo düğmesi(radio) etiketinin yanında duran ve kullanıcıya hangi bilginin girilmesi gerektiğini belirtir.

Bu pencere üzerinde tek seferde birden fazla radyo düğmesi(radio) form kontrolü ekleyebilirsiniz. Gerekli değerleri girdikten sonra ekleme işlemini sonlandırabilirsiniz.

Not: Buraya kadar anlatılan ve bundan sonraki derslerimizde anlatılacak olan kontrol elemanları mutlaka FORM etiketinin içerisinde yer almalıdır(Kırımızı kesik çizgili alan).
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere.